+36 20 217 22 24 info@rovar-x.hu

Légy

E

Védekezés / Irtási módszerek

VEGYI MÓDSZEREK

Permetezés
Kizárólag ízeltlábúak irtásra alkalmas módszer. A vízben higított permetezőszer érintőméregként fejti ki hatását. Szakember a munkaoldatot frissen készíti és permetezőgéppel juttatja ki. A szakemberek számára elérhető engedélyköteles rovarirtószer koncentrátumok az engedélyokirat és a szakember által megítélt dózisban kerülnek felhasználásra.  A rovarirtó készítmények megválasztása komoly szaktudást igényel, hogy a többféle hatásspektrum (taglózó hatás, elhúzódó hatás, kiűző hatás, csalogató hatás, fejlődés gátlás…stb.) milyen módon érvényesüljön.  A permetezés legfontosabb tulajdonsága a tartós méregmező létrehozása, ezt kizárólag azokon a felületeken kell létesíteni, ahol az adott ízeltlábú mozog, tartózkodik, pihen: Házi légy:helyiségek (lakóház, ól, istálló) belső falfelülete és mennyezete Egyéb szinantróp (ember közelében élő) legyek: szabadban az épületek (lakóház, ól, istálló) napsütötte külső felülete, és a kerítés Állati trágyában tenyésző legyek esetében a trágyát is kezelni kell fejlődésgátló vegyszerekkel.

Aeroszol-palack
Ennél a technológiánál a hatóanyag vízben v. gyorsan párolgó oldószerben van oldva, a ködpermet cseppfolyósított hajtógáz nyomására jut ki a palackból. A rovarirtó szakvállalatok számára elérhető aeroszol típusok:
Légtérkezelő aeroszol
Felületkezelő aeroszol
Speciális aeroszol (mint pl.: kiűző spray, egyszer használatos automata spray)

Hidegköd-képzés (hidegköd-képző formulációval)
Szabadban, repülő rovarok elpusztítására ill. zárt térben repülő és rejtett életmódú rovarok elpusztítására, és az utóbbiak rejtekhelyről történő kiűzésére alkalmazhatja szakember. A formulációk ált. vízzel higítva, benzines v. elektromos porlasztást biztosító hidegköd-képző generátorral (esetleg finomporlasztású permetezővel) kerülnek kijuttatásra a szemcsék 90%-ának 20-50 μm átmérőjűnek kell lennie. Előnye, hogy gyors és alapos hatású. Hátránya, hogy nincs hatástartóssága.

Füstképzés
Zárt térben (rejtett és repülő életmódú rovarok, raktári kártevők irtására) és szabadban (szúnyogriasztásra) alkalmazott módszer. Előnye, hogy használata egyszerű és gyorsan eredményre vezet, viszont tűzveszélyes és nincs hatástartóssága. Biológiai hatását tekintve átmenet az érintő-és légzésmérgek közt.
A formuláció szilárd anyagba impregnált, hőstabil hatóanyagot tartalmaz, amely hő hatására füstképződés közben szabadul fel. A füst fejlesztése égetéssel, izzítással v. kémiai úton történik.

Mérgezett csalétek kihelyezése
Vivőanyagként vonzó táplálékot, segédanyagként feromont tartalmazhat, általában alacsony hatóanyag tartalmúak.
pl.: Kihelyezhető granulátum v. kenhető csalétek.

FIZIKAI/IRTÓSZERMENTES MÓDSZEREK
Legrégebb óta ismert és használt módszerek, amelyek napjainkban is alkalmazhatók a rovarok irtására.
Csapdázás/Ragasztós felületek
UV-fényt kibocsátó elektromos csapdák elektromos kisüléses vagy ragasztólapos elven.
Csalogatóanyag tartalmú ragasztós felületek vagy folyadékos csapdák kihelyezése a rovarok előfordulási helyére.
Légycsapó

E

Felhasznált vegyszerek / eszközök

Rovarirtószerek: Agita Wg kenhető mérgezett csalétek, Tetracip rovarirtó koncentrátum, Bombex Farumy
UV fénycsapdák: Ragadólapos fénycsapda, magasfeszültségű kisüléses csapda
Légycsapdák: Ragasztós csapdák, Redtop vonzó anyagot tartalmazó csapda

E

Környezetünkben élő fajok

Hazánkban több száz légyfaj ismert, de a leggyakoribb lakóövezetben előforduló legyek:

Házi légy (Musca domestica)
A házi legyek táplálkozásuk miatt élelmiszereink rendszeres látogatói (vizitorok). 6-8 mm hosszú,
sötétszürke rovar. Az egyedek nagyságát a lárvakorban rendelkezésre álló tenyészőhely, illetve táplálék mennyisége és minősége határozza meg. Torán négy sötétszürke vonal húzódik végig. Szelvényezett potroha sárgás színű, a vége fekete, melynek közepén egy fekete vonal húzódik.

Egyéb élelmiszer-látogató (szinantróp) legyek
Az élelmiszer-látogató legyekhez a házi légytől eltérő életmódú, az
ember közelében élő, ún. szinantróp fajok tartoznak

Csillárlégy (Fannia canicularis)
4-6 mm nagyságú, karcsú, szürke színű. Potroha mindkét oldalán kiterjedt sárgás folt található.

Muslicák (Drosophilidae)
igen apró termetűek, 2-4 mm nagyságúak és szürkés színűek. Hazánkban kb. 30 fajuk él. Leggyakoribb a piros szemű közönséges muslica
(Drosophila melanogaster).

Húslegyek (Sarcophagidae)
10-14 mm nagyságú, szürke színű, potrohukon sakktáblaszerű, kockás
rajzolatú légyfajok. Leggyakrabban a közönséges (más néven: kockás,
szürke) húslégy (Sarcophaga carnaria) fordul elő

E

Életmódjuk

Elsődleges tenyészőhelye a trágya, különösen a sertés- borjú- és lótrágya. Ezek hiányában a konyhai szemétben is jól fejlődik. Szájszerve szívó működésű. Szívókája puha, lefelé csüng és azt nyugalmi állapotban félig behúzva tartja. Mindenevő és mivel csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, ezért folyadékigénye igen nagy. A szilárd táplálékot nyálával, vagy hányadékával hígítja fel. A folyadékot először a begyébe szívja, amely csak visszahányás után kerül a gyomrába. A tápanyagok közül főleg szénhidrátra van szüksége, de a petézéshez fehérje fogyasztása is szükséges. Leginkább az édességeket kedveli, de a különféle bomló szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem táplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresi. 24 óránál tovább nem bírja ki folyadék nélkül, viszont kizárólag folyadékon 3 napig is megél, sőt alacsonyabb hőmérsékleten még tovább bírja az éhezést. A vonzó szagon kívül nagy folyadékigénye magyarázza, hogy különösen melegben makacsul visszaszáll az izzadt emberre, a szájra, szemre, sebre.

E

Szaporodása

A peterakás helyszíne és a fejlődési időtartam légyfajonként eltér. A házi legyek esetében a nőstény egy alkalommal általában 100 petét rak le csomókban, egyhónapos élete során, összesen 5 alkalommal kb. 6-800-at. A peterakási ingert a meleg erjedés szakában levő bomló szerves anyag szaga váltja ki. A petéből a 15-40°C hőmérsékletű tenyészőhelyen 24 óra múlva bújik ki a lárva (nyű). A lábatlan lárvák a meleg, erjedésben levő anyagban élénken mozognak és szerves anyaggal táplálkoznak, majd három vedléssel, kb. 5 nap alatt közel 1 cm hosszúságúra növekednek. Ezt a bebázódás követi, a bábban az imágó 6-9 nap alatt alakul ki, amely áttöri a báb falát, és abból kibúvik. Ún. homlokzsák tömlője segítségével a 20 cm mély földet vagy az 1 méter mélységű laza homokot is képes átfúrni. A légy teljes fejlődési időtartama átlagosan 2 hét, ami azonban nagy melegben 8-10 napra lerövidülhet. Mivel a kikelt nőstények már 5-6 nap múlva megkezdik a peterakást, így egy nyáron 10-12 generáció is követheti egymást.

E

Kártétele

Elsősorban higiéniai ártalmuk van, de egy élelmiszer feldolgozó/csomagoló üzemben a muslicák a termelést is megbéníthatják, vagy egy álláttartó telepen a haszonállatok kedélyét is ronthatja egy túlszoporodott légy populáció.
A kórokozók a rovar tápcsatornájába is bekerülhetnek, azon változatlanul áthaladnak, ott elszaporodhatnak, sőt sokáig élhetnek (pl.döglött légyben még napok múlva is ki lehetett a kórokozókat mutatni). Atápcsatornába jutott kórokozók részben a szanaszét elhelyezett ürülékükkel, részben táplálkozásuk alkalmával jutnak a külvilágra. Szájszervük miatt nyálukat, illetve hányadékukat használják fel a szilárd táplálék felpuhításához, ezért az élelmiszerek szennyezése vagy fertőzése igen gyakori. A légy tápcsatornájában általában tízszer annyi baktérium található,mint a légy felületén. A házi légy lábáról egyperces mászkálás után 100-4000 baktériumtelepet lehetett táptalajon kimutatni.