+36 20 217 22 24 info@rovar-x.hu

Ágyi poloska

E

Védekezés / Irtási módszerek

VEGYI MÓDSZEREK

Porozás
A hatóanyagot finomszemcséjű vivőanyagra (kaolin, talkum) viszik fel. Ált. ott célszerű használni, ahol a felület benedvesítése (permetezéssel) veszélyes v. káros.
Szakember kézi porozógéppel, porfúvó pumpával juttathatja ki a készítményeket a padlóra, kárpitozott bútorra, textíliára.

Permetezés
Kizárólag ízeltlábúak irtásra alkalmas módszer. A vízben higított permetezőszer érintőméregként fejti ki hatását. Szakember a munkaoldatot frissen készíti és permetezőgéppel juttatja ki. A szakemberek számára elérhető engedélyköteles rovarirtószer koncentrátumok az engedélyokirat és a szakember által megítélt dózisban kerülnek felhasználásra.
A rovarirtó készítmények megválasztása komoly szaktudást igényel, hogy a többféle hatásspektrum (taglózó hatás, elhúzódó hatás, kiűző hatás, csalogató hatás, fejlődés gátlás…stb.) milyen módon érvényesüljön.
A permetezés legfontosabb tulajdonsága a tartós méregmező létrehozása, ezt
Kizárólag azokon a felületeken kell létesíteni, ahol az adott ízeltlábú mozog, tartózkodik, pihen:
rések, repedések, falszegletek, ablak-és ajtókeretek, konnektorok, kapcsolók, elosztódobozok, berendezési tárgyak (szekrények, fekvő-és ülőbútorok, képek, falvédők) hátoldalai, függönytartók, textíliák

Aeroszol-palack
Ennél a technológiánál a hatóanyag vízben v. gyorsan párolgó oldószerben van oldva,
a ködpermet cseppfolyósított hajtógáz nyomására jut ki a palackból. A rovarirtó szakvállalatok számára elérhető aeroszol típusok:
Légtérkezelő aeroszol
Felületkezelő aeroszol
Speciális aeroszol (mint pl.: kiűző spray, egyszer használatos automata adagolós palackok)

Hidegköd-képzés (hidegköd-képző formulációval)
Szabadban, repülő rovarok elpusztítására ill. zárt térben repülő és rejtett életmódú rovarok elpusztítására, és az utóbbiak rejtekhelyről történő kiűzésére alkalmazhatja szakember.
A formulációk ált. vízzel higítva, benzines v. elektromos porlasztást biztosító hidegköd-képző generátorral (esetleg finomporlasztású permetezővel) kerülnek kijuttatásra .
a szemcsék 90%-ának 20-50 μm átmérőjűnek kell lennie.
Előnye, hogy gyors és alapos hatású. Hátránya, hogy nincs hatástartóssága.

Füstképzés
Zárt térben (rejtett és repülő életmódú rovarok, raktári kártevők irtására) és szabadban (szúnyogriasztásra) alkalmazott módszer. Előnye, hogy használata egyszerű és gyorsan eredményre vezet, viszont tűzveszélyes és nincs hatástartóssága. Biológiai hatását tekintve átmenet az érintő-és légzésmérgek közt.
A formuláció szilárd anyagba impregnált, hőstabil hatóanyagot tartalmaz, amely hő hatására füstképződés közben szabadul fel. A füst fejlesztése égetéssel, izzítással v. kémiai úton történik.

E

Környezetünkben élő fajok

Ágyi poloska
Kozmopolita faj, valószínűleg a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik, eredetileg denevérek élősködője volt.
Megjelenése: 4-8 mm nagyságú, rozsdabarna,hát-hasi irányban lapított, szárnyatlan rovar, lábai karmokban és tapadókorongban végződnek, torán bűzmirigyek vannak.

E

Életmódjuk

Elsődleges táplálék forrása az emberi vér, de különféle madarak vérét szívja.
Az imágók 2-7 naponta 10-30 percig, a lárvák 10 naponta 3 percig, mindig éjjel táplálkoznak. Az imágók az éhezést jól tűrik, akár több hétig is.
Nappal sötét, szűk, rejtett helyeken tartózkodik: fekvőhelyen, bútorokban, képek, tükrök kerete mögött, függönytartó, villanykapcsoló, csillár felfüggesztési helyeinél, falvédők mögött stb.
Ürüléknyomai felfedezhetők az ágyneműn, matracon, ágykereten. Terjedése elsősorban passzív (használt bútorok és berendezési tárgyakkal!), de egymás melletti lakásokba akár át is vándorolhat.

E

Szaporodása

Kifejléssel fejlődik, 5 lárvastádiuma, ideális körülmények között évente 3-4 nemzedéke van.
A nőstény naponta 2-3, összesen 200-500 tojást rak, amelyeket a búvóhelyére tapaszt. A lárvák 1-3 hét alatt kelnek ki, minden vedléshez vért kell szívniuk, teljes kifejlődésük (15-37 Celsius fok között) 20-60 nap.
A hímek gyakran párosodnak a nőstényekkel, maximális tojástermeléséhez (kb. 500 db) az ideális körülmények mellett 20-25 megtermékenyítés szükséges.

E

Kártétele

Az ágyi poloska csípése iránt az emberek érzékenysége különböző, egyes személyek arra különösen intenzíven reagálhatnak, mások viszont, az ismételt csípésre kialakult immunitás miatt nem is érzik. A fájdalmatlan szúrás az alvó embert a takarótól nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri legtöbbször. A csípést csak kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél azonban a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, esetleg csalánkiütés-szerű tünetek jelennek meg (urticaria ex cimicibus), de hólyagok is képződhetnek (urticaria bullosa). Az ürülék allergizáló hatása egyértelműen igazolt. A rovarok jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.

E

Felhasznált vegyszerek / eszközök

Rovarirtó készítmények: Tathrin EC, Biopren 6 EC, Tetracip, Fendona 15 SC, Bombex Farumy
Hidegködhöz használt irtószerek: Pyregreen, Bombex perm 25CS
Füstképző termékek: Fumigol füstpatron, Fumicyp füsttabletta