+36 20 217 22 24 info@rovar-x.hu

Hanyga

E

Védekezés / Irtási módszerek

VEGYI MÓDSZEREK

Porozás
A hatóanyagot finomszemcséjű vivőanyagra (kaolin, talkum) viszik fel. Ált. ott célszerű használni, ahol a felület benedvesítése (permetezéssel) veszélyes v. káros.
Szakember kézi porozógéppel, porfúvó pumpával juttathatja ki a készítményeket a padlóra, kárpitozott bútorra, textíliára.

Permetezés
Kizárólag ízeltlábúak irtásra alkalmas módszer. A vízben higított permetezőszer érintőméregként fejti ki hatását. Szakember a munkaoldatot frissen készíti és permetezőgéppel juttatja ki. A szakemberek számára elérhető engedélyköteles rovarirtószer koncentrátumok az engedélyokirat és a szakember által megítélt dózisban kerülnek felhasználásra.
A rovarirtó készítmények megválasztása komoly szaktudást igényel, hogy a többféle hatásspektrum (taglózó hatás, elhúzódó hatás, kiűző hatás, csalogató hatás, fejlődés gátlás…stb.) milyen módon érvényesüljön.
A permetezés legfontosabb tulajdonsága a tartós méregmező létrehozása, ezt
Kizárólag azokon a felületeken kell létesíteni, ahol az adott ízeltlábú mozog, tartózkodik, pihen: fal melletti területek, szeméttárolók közelében

Aeroszol-palack
Ennél a technológiánál a hatóanyag vízben v. gyorsan párolgó oldószerben van oldva,
a ködpermet cseppfolyósított hajtógáz nyomására jut ki a palackból. A rovarirtó szakvállalatok számára elérhető aeroszol típusok:
Légtérkezelő aeroszol
Felületkezelő aeroszol
Speciális aeroszol (mint pl.: egyszer használatos automata adagolós palackok)

Mérgezett csalétek kihelyezése
Vivőanyagként vonzó táplálékot, segédanyagként feromont tartalmazhat, általában alacsony hatóanyag tartalmúak.
pl.: Kihelyezhető granulátum v. kenhető csalétek,
műanyag csalétekdoboz, hangyairtó gél (elsősorban szakemberek számára).

E

Kártétele

A hazai fajok élelmiszerlátogató tulajdonsága miatt zárt térben, elsősorban kórházban, élelmiszeripari létesítményekben kórokozók mechanikus fakultatív terjesztői lehetnek. Lakásokban tömeges előfordulásuk undort kelthet és az épület állagát is rombolhatják.Fullánkja kevés, elsősorban trópusi fajnak van, a többség erős rágójával sebzi meg áldozatát (akár az embert is), majd potrohát előrehajtja, melynek végéből hangyasavat cseppent a sebbe. Harapással és hangyasav szétfröcskölésével védekeznek.

E

Felhasznált vegyszerek / eszközök

Permetezőszerek: Tetracip, Biopren 6EC, Mythic, Fendona
Hidegködhöz használt irtószerek: Pyregreen, Bombex perm 25CS
Hangyairtó gélek: Advion hangyairtó, Imidasect

E

Környezetünkben élő fajok

Házi hangya (Lasius emarginatus)
A dolgozók 3-4 mm nagyságúak, vörösbarna színűek. A kertekben elsősorban a fölbe építi a fészkét, de korhadt fákba is gyakran előfordul.
Aktív mozgásának köszönhetően az emeleteken, padlásokon is megjelenhetnek.
Fekete hangya (Lasius niger)
Az egyik leggyakoribb hazai hangyafaj a dolgozók 3-5 mm nagyságúak, fekete színűek. A kolóniája nagy számú egyedből áll, fészkének üregei akár egy méter mélységet is elérhetik, lakásba jutva főként az édes élelmiszereket keresik.
Gyepi hangya (Tetramorium caespitum)
A dolgozók 2-3 mm nagyságúak, a világosbarnától a fekete színig bármilyen formában megjelenhetnek. Főleg a talajban fordul elő.
Fáraóhangya (Monomorium pharaonis)
Legnehezebb az irtásuk a többi hangyafaj közül a több királynős boly miatt . A dolgozók 2 mm nagyságúak, sárgásbarna színűek. Nem csak kertesházak környékén, hanem a városok panellakásaiban és intézményekben (pl. szálloda, kórház, iskola, ipari létesítmények stb.) is előfordul
Faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda)
A dolgozók 6-12 mm nagyságúak, a testük fényes barnás fekete, a lábuk vöröses színű. Fullánkos hangya, melynek szúrása kellemetlen viszketést okoz. A fészküket korhadt farönkökbe, kiszáradt fákba, fatörzsekbe készítik. Esetenként a falak üregeibe, a tetőszerkezet üregeibe is befészkelnek.

E

Életmódjuk

Társas rovarok. Kisebb-nagyobb államokban, ún. bolyokban élnek. Államuk kasztokból épül fel, amelyek alakjukat és a hangyaállamban betöltött szerepüket tekintve is különböznek egymástól. A hímek és a nőstények szárnyasok, a dolgozók és a katonák tökéletlen ivarszervű nőstények, mindig szárnyatlanok, fullánkjuk, vagy a potroh végén hangyasavtermelő mirigyük van. A fejlettebbeknél (és a legtöbb faj ilyen) azonban a fullánk nem fejlődött ki és csak a méregmirigy maradt meg.A dolgozók egyazon fajon belül is többalakúak lehetnek, szervezetük többféle feladat ellátására módosulhat. E kasztok valamelyikébe való tartozás a lárvakorban kapott táplálék minőségétől függ. A kifejlett hangyák csak folyékony táplálékot képesek magukhoz venni. Ugyanakkor erős tapogatóikkal nagyobb táplálékdarabokat tudnak szállítani, sokszor több dolgozó közösen.
A lárvák is a legtöbb faj esetén folyékony táplálékot fogyasztanak. Az édes anyagokat nagyon kedvelik, közismert, ahogyan a hangyák a levéltetveket édes ízű váladék kibocsátására ingerlik.
A boly fenntartásához azonban fehérjeforrásra is szükség van, ezért elhullott rovarokkal, egyéb tetemekkel, hulladékkal is táplálkoznak.
A zárt térben található és a lakásban rejtett életmódot folytató példányok mindig dolgozók, amelyeket táplálkozási szokásuk viszi a házakba és a lakásokba. Amennyiben ott gazdag táplálékforrást (pl. cukrot, szirupot, vagy hasonló édes élelmiszert stb.) találnak, ezt a többiek tudomására hozzák, melynek következtében a táplálék és a fészek között közlekedve viszonylag nagy tömegben jelenhetnek meg.

E

Szaporodása

A petéket a megtermékenyítés után szárnyukat levetett anyák, a királynők termelik. A nagy szemű hímek feladata kizárólag az anya megtermékenyítése. A boly védelméről a katonák gondoskodnak, az ivadékok és az anya táplálása a dolgozó hangyák kötelessége. Ha a nőstény lárvák fehérjedús táplálékot kapnak, azokból királynők fejlődnek.
A lárvák bebábozódáskor többnyire finom burokkal, ún. kokonnal veszik körül magukat. Ezeket szokás tévesen hangyatojásnak nevezni.
A legtöbb hangyafaj egy királynőtől származó kolóniákban él, azonban a Fáraó hangya ettől eltér. Náluk eléggé sok, akár több száz királynő élhet együtt, melyek leánykolóniákra is szerveződnek, de továbbra is kapcsolatban maradnak az eredeti bollyal.