+36 20 217 22 24 info@rovar-x.hu

Egér

E

Védekezés / Irtási módszerek

VEGYI MÓDSZEREK

A védekezés célja az ártalom felszámolása, a mentesítés, majd az elért mentesség folyamatos fenntartása. Egérirtásra rendkívül sok módszer és technológia áll rendelkezésünkre. A cél minden esetben ugyanaz: a terület minél előbb egerektől mentes legyen.

Rágcsálóirtószerek
Egerek ellen a véralvadásgátló hatóanyagú rágcsálóirtószerek felhasználása a legelterjdtebb. Ezen készítmények kihelyezése zárható műanyag egérdobozban történik, ahol az irtószer fogyása egyszerűen követhető.
Ezek az etetőhelyek biztonságosak, ahol a gyermek vagy háziállat hozzájutása kizárható és az egérirtás diszkrét és kockázatmentes módon történik. Sok esetben fontos, hogy az egerek biztonságosan összefoghatóak legyenek, a tetemek ne szennyezzék be a környezetet.

Csapdázás
Nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá semmilyen irtószer/mérgezett csalétek, így fokozottan biztonságos és környezetkímélő. Manapság rengeteg modern ragasztós csapda elérhető, melyek csalétek kihelyezése nélkül is működnek és akár 10 egeret is képesek megfogni.
A hagyományos tilós vagy élvefogócsapdák is megtalálhatóak a mai napig, de elérhető belőlük műanyagszerelvbénybe zárható is. Ez meggátolja, hogy illetéktelenek lássák a fogást.

E

Kártétele

Az egerek (házi és güzüegér) szervezetében különféle szalmonella fajok szaporodhatnak el, melyek nyálukkal, orrváladékukkal és vizeletükkel az élelmiszereket, majd annak elfogyasztásával az embert is fertőzhetik. A fertőző agyhártyagyulladás vírusának természetes forrása és terjesztője az egér. A fertőzött egér váladékával, vagy ürülékével kontaktusba került élelmiszeren keresztül az emberis ki van téve a fertőzés veszélyének. A tularémia és a takonykór terjesztésében csak alkalmi szerepük van, de különféle állatjárványokban (pl. sertésorbánc, száj és körömfájás) gyakran közreműködnek. Egy egér évente kb.2- 2,5 kg. élelmiszert fogyaszt, de főleg a csomagolóanyagokban okoz kárt. Gyakran megrágja a bőrt, a textíliát, a papírt, az élelmiszereket pedig azokba fészkelésükkel közvetlenül károsítják. Gyakori emellett az ürülékkel és vizelettel okozott élelmiszer kártétel is. Rágásával az elektromos berendezésekben is, valamint gépjárművek, műszerfalaiban, kárpitjaiban is gyakran okoz kárt.

E

Környezetünkben élő fajok

Házi egér (Mus musculus)
a Magyarországon is élő házi egér Észak- és Közép-Európában, a Balkánon, valamint Ázsia nagy részén fordul elő. Alakjuk: 8-10 cm hosszú, sárgásszürkés-fekete, farka testhosszával megegyező.

Güzüegér (Mus spicilegus)
Petényi Salamon János írta le a 1882-ben, de önálló fajként csak 1983-ban, genetikai vizsgálatok nyomán fogadták el legtöbb adata Magyarországról, Romániából és Bulgáriából származik, a Kárpát-medencétől nyugatra nem fordul elő parlagföldeken és szántókon egyaránt megtalálható, mezőgazdasági munkák idején a mezővédő erdősávokban talál menedéket a házi egértől eltérően emberi építményekbe legfeljebb kivételesen, főleg télen vetődik. Alakjuk: 6-8 cm hosszú, palaszürke, hasa és lábai fehérek, farka a testhosszánál rövidebb.

E

Életmódjuk

A házi egerek a épületen belül leginkább a fal mellett készített lyukakban tanyáznak vagy régóta felhalmozott és nem bolygatott anyagokban vagy kárpitozott bútorokban telepedhetnek meg. A szabadban egyszerű fészket készítenek, amit kazlakban, szénaboglyában is kialakíthatnak. Keveset vándorol, ha kedvező életfeltételeket talál. Akár egész életét egy 1,5-2 méter sugarú körben leélheti és ezt a területet (akciórádiuszt) mindaddig nem hagyja el, amíg életfeltételei meg nem változnak. Kizárólag passzív úton (pl. csomagolóanyaggal, élelmiszerrel stb.) hurcolják be.
A güzüegér szabadban szénakazalban, faodvakban él, de télen a hideg miatt, illetve táplálékszerzés céljából a kertes házakba, vagy raktárakba húzódik be, ahol fészkét a házi egérhez hasonlóan alakítja ki és azzal megegyező életmódot folytat.
Állandóan sötét helyen élnek. Szemük az éjszakai látáshoz alkalmazkodott, csak a mozgás érzékelésére szolgál, a formákat látják, a színeket nem. Szemük fényérzékelő képessége igen jó, látásélességük azonban gyenge.  Szaglóérzékük, ami a táplálék megtalálását, a párkeresést és a tájékozódást szolgálja, gyengébb. Gyorsan szaladnak, egyensúlyozó érzékük, mászó- és kúszóképességük kiváló, jól úsznak és 30 cm távolságot is képesek átugrani.
Aktivitásukat a kíváncsiság is meghatározza. Általában csak teljes csendben, főleg éjjel tevékenyek. Életritmusuk minden esetben a zavartalan időszakhoz alkalmazkodik. Igen jó hallásuk miatt a legkisebb neszre elosonnak. Zajra, főleg a magas hangokra különösen érzékenyek.
Rendkívül kíváncsiak, ami gyakran a vesztüket okozza. A zavartalan fészkelés fontos számukra, bolygatásra, állandó zaklatásra fejlődésük, szaporodásuk leáll és az ilyen helyekről gyakran elmenekülnek.

E

Szaporodása

Rendkívül szaporák, meleg helyen egész éven át szaporodnak. Egy-egy egérpárnak optimális körülmények között évente 1 000 ivadéka is lehet. Évente 5-6 alkalommal kölykeznek, szexuális érésük gyors, két hónap alatt már ivarérettek. A nőstény egér kb. 2 hónapos korában ellik először, életében átlag 6 alkalommal. Az utódok száma almonként 6-13, átlagosan 6.
Fészkeiket papírral, ronggyal, vattával, vagy növényi részekkel bélelik ki. Elszaporodásuk mértéke a zavartalan fészkelés lehetőségétől és a táplálék mennyiségétől függ.
Élettartamuk 2-4 év, de a többség jóval előbb elhullik.

E

Felhasznált vegyszerek / eszközök

Broditop pép, Gardentop rágcsálóirtó kocka, Racumin foam rágcsálóirtó hab, Zap Trap ragasztós egércsapda