+36 20 217 22 24 info@rovar-x.hu

Darázs

E

Védekezés / Irtási módszerek

VEGYI MÓDSZEREK

Porozás
A hatóanyagot finomszemcséjű vivőanyagra (kaolin, talkum) viszik fel. Ált. ott célszerű használni, ahol a felület benedvesítése (permetezéssel) veszélyes v. káros.
Szakember kézi porozógéppel, porfúvó pumpával juttathatja ki a készítményeket a a darázsfészekre és az odavezető járatokba.

Permetezés
Kizárólag ízeltlábúak irtásra alkalmas módszer. A vízben higított permetezőszer érintőméregként fejti ki hatását. Szakember a munkaoldatot frissen készíti és permetezőgéppel juttatja ki. A szakemberek számára elérhető engedélyköteles rovarirtószer koncentrátumok az engedélyokirat és a szakember által megítélt dózisban kerülnek felhasználásra.
A rovarirtó készítmények megválasztása komoly szaktudást igényel, hogy a többféle hatásspektrum (taglózó hatás, elhúzódó hatás, kiűző hatás, csalogató hatás, fejlődés gátlás…stb.) milyen módon érvényesüljön.
Darazsak esetében a taglózóhatás a legfontosabb és célzottan a darázsfészket kell kezelni.

Aeroszol-palack
Ennél a technológiánál a hatóanyag vízben v. gyorsan párolgó oldószerben van oldva,
a ködpermet cseppfolyósított hajtógáz nyomására jut ki a palackból. A rovarirtó szakvállalatok számára elérhető aeroszol típusok:
Légtérkezelő aeroszol
Felületkezelő aeroszol
Speciális aeroszol (mint pl.: darázs spray)

Füstképzés
Zárt térben (rejtett és repülő életmódú rovarok, raktári kártevők irtására) és szabadban (szúnyogriasztásra) alkalmazott módszer. Előnye, hogy használata egyszerű és gyorsan eredményre vezet, viszont tűzveszélyes és nincs hatástartóssága. Biológiai hatását tekintve átmenet az érintő-és légzésmérgek közt.
A formuláció szilárd anyagba impregnált, hőstabil hatóanyagot tartalmaz, amely hő hatására füstképződés közben szabadul fel. A füst fejlesztése égetéssel, izzítással v. kémiai úton történik.

FIZIKAI/IRTÓSZERMENTES MÓDSZEREK
Legrégebb óta ismert és használt módszerek, amelyek napjainkban is alkalmazhatók a rovarok irtására.
Csapdázás/Ragasztós felületek
Csalogatóanyag tartalmú ragasztós felületek, feromonos folyadékkal teli tartályok kihelyezése a rovarok előfordulási helyére.

E

Környezetünkben élő fajok

Magyarországon több száz darázsfaj él, de a legelterjedtebb és legtöbb problémát okozó társasdarázs fajok:
Kecskedarázs (Paravespula vulgaris)
15-20 mm hosszú, hártyásszárnyú, fekete-sárgás rajzolatú.

Német darázs (Paravespula germanica)
12-20 mm hosszú, a legközönségesebb faj.

Lódarázs (Vespa crabro)
A legnagyobb államalkotó rovarfaj. 18-40 mm hosszú, rozsdabarna színű, a hazai fajok közül a legveszedelmesebb.

E

Életmódjuk

Kecskedarázs (Paravespula vulgaris)
Kizárólag a megtermékenyített anya telel át, a többi darázs ősszel elpusztul. Az anya védett helyen (pl. kövek között, barlangok mélyén, rágcsálók elhagyott fészkében, házak, borospincék, istállók eresze alatt, fa-, tégla- vagy kőrakások között, padláson, esetleg madárodúkban) tölti a telet. Tavasszal, általában áprilisban az áttelelt anya 10-20 pete lerakásával kezdi el a család kialakítását. 4-6 héten keresztül fészkét egyedül építi és lárvái táplálásáról is maga gondoskodik.
Fészkét a padláson, ablaktokok és fal találkozásánál, a föld alatt, vagy a növényzeten (bokrokon) alakítja ki.
Elsősorban ragadozó életmódot folytat, rovarokkal táplálkozik, de húst és gyümölcsöt is szívesen fogyaszt.

Német darázs (Paravespula germanica)
Fészkét gyakran a talajban, lyukakban, kis rágcsálók elhagyott üregében építi ki. Melegben könnyen támad.

Lódarázs (Vespa crabro)
Fészke közelében könnyen támad. A méhkaptárat is megtámadhatja.
Nyár végén az állam 100-400 dolgozóból áll. Csak a fiatal királynő éli túl a telet, októberben a dolgozók elpusztulnak. A kifejlett rovarok nektárral és a fák vagy lágyszárúak nedveivel táplálkoznak. Főleg éjszaka keresi táplálékát! Mivel a fény vonzza, nyitott ablak és felkapcsolt világítás esetén a lakásba is berepülhet.

E

Szaporodása

A társas darazsak államokban, egyéves családokban élnek. Fajtól függően 100-200 (a német darázsnál több ezer) állat alkot egy államot. Fészkeik hatszögletű sejtjeit egy vagy több sorban építik, és sokszor beburkolják. A lárvák a vízszintesen álló sejtekben egyedileg fejlődnek, melyet a dolgozók főként széttépett, összerágott rovarokkal táplálnak. Bábozódáskor a dolgozók a sejtet lezárják.

E

Kártétele

A darazsak agresszívek és fullánkjaikkal védik magukat, mellyel fájdalmas csípést okoznak. A darázscsípésnek enyhe és súlyos tünetei is lehetnek, túlérzékenység esetén életveszélyes állapot is felléphet (Anafilaxia). Továbbá a dögöket előszeretettel látogatják, ezért bizonyos esetekben el is fertőződhet a darázscsípésünk.

E

Felhasznált vegyszerek / eszközök

Antivespe darázsirtó aeroszol, Tetracip, Ectocid rovarirtó porozószer és Forte koncentrátum
Füstképző termékek: Fumigol füstpatron, Fumicyp füsttabletta