+36 20 217 22 24 info@rovar-x.hu

Csótány

E

Védekezés / Irtási módszerek

VEGYI MÓDSZEREK

Porozás
A hatóanyagot finomszemcséjű vivőanyagra (kaolin, talkum) viszik fel. Ált. ott célszerű használni, ahol a felület benedvesítése (permetezéssel) veszélyes v. káros.
Szakember kézi porozógéppel, porfúvó pumpával juttathatja ki a készítményeket a padlóra, kárpitozott bútorra, textíliára.

Permetezés
Kizárólag ízeltlábúak irtásra alkalmas módszer. A vízben higított permetezőszer érintőméregként fejti ki hatását. Szakember a munkaoldatot frissen készíti és permetezőgéppel juttatja ki. A szakemberek számára elérhető engedélyköteles rovarirtószer koncentrátumok az engedélyokirat és a szakember által megítélt dózisban kerülnek felhasználásra.
A rovarirtó készítmények megválasztása komoly szaktudást igényel, hogy a többféle hatásspektrum (taglózó hatás, elhúzódó hatás, kiűző hatás, csalogató hatás, fejlődés gátlás…stb.) milyen módon érvényesüljön.
A permetezés legfontosabb tulajdonsága a tartós méregmező létrehozása, ezt
Kizárólag azokon a felületeken kell létesíteni, ahol az adott ízeltlábú mozog, tartózkodik, pihen:
rések, repedések, falszegletek, falburkolatok (pl. lambéria), konnektorok, elosztódobozok, vizesblokkok, szemétgyűjtők, csővezetékek és áttörési helyeik
Aeroszol-palack
Ennél a technológiánál a hatóanyag vízben v. gyorsan párolgó oldószerben van oldva,
a ködpermet cseppfolyósított hajtógáz nyomására jut ki a palackból. A rovarirtó szakvállalatok számára elérhető aeroszol típusok:
Légtérkezelő aeroszol
Felületkezelő aeroszol
Speciális aeroszol (mint pl.: kiűző spray)

Hidegköd-képzés (hidegköd-képző formulációval)
Szabadban, repülő rovarok elpusztítására ill. zárt térben repülő és rejtett életmódú rovarok elpusztítására, és az utóbbiak rejtekhelyről történő kiűzésére alkalmazhatja szakember.
A formulációk ált. vízzel higítva, benzines v. elektromos porlasztást biztosító hidegköd-képző generátorral (esetleg finomporlasztású permetezővel) kerülnek kijuttatásra .
a szemcsék 90%-ának 20-50 μm átmérőjűnek kell lennie.
Előnye, hogy gyors és alapos hatású. Hátránya, hogy nincs hatástartóssága.

Füstképzés
Zárt térben (rejtett és repülő életmódú rovarok, raktári kártevők irtására) és szabadban (szúnyogriasztásra) alkalmazott módszer. Előnye, hogy használata egyszerű és gyorsan eredményre vezet, viszont tűzveszélyes és nincs hatástartóssága. Biológiai hatását tekintve átmenet az érintő-és légzésmérgek közt.
A formuláció szilárd anyagba impregnált, hőstabil hatóanyagot tartalmaz, amely hő hatására füstképződés közben szabadul fel. A füst fejlesztése égetéssel, izzítással v. kémiai úton történik.

Mérgezett csalétek kihelyezése
Vivőanyagként vonzó táplálékot, segédanyagként feromont tartalmazhat. Általában alacsony hatóanyag tartalmúak.
Pl.: Csótányirtó gél (elsősorban szakemberek számára).

E

Kártétele

A csótányok részben fertőző betegségeket terjesztenek, részben érintésre allergiás reakciókat idéznek elő és látványukkal undorkeltésük miatt, pszichés visszatetszést is keltenek. A csótányok környezetünk szennyezett helyein élnek és szaporodnak, ezen kívül fertőző anyagokkal táplálkoznak, majd az ember környezetében található élelmiszereket látogatják meg, abból táplálkozva elő is idézik a betegségek terjesztését. Allergiás reakciókat közvetlen érintkezéskor bőrizgató hatással, míg testidegen, allergén anyagai, a házi porral keveredve érintkezéssel, és belélegzéssel együttesen váltanak ki. Az egyéb ártalmak abból alakulnak ki, hogy az élelmiszereket nem csak elfogyasztják, és szennyezik, hanem azokat tovább fogyasztásra teljesen alkalmatlanná teszik. A leírtak miatt van szükség a csótányok teljes irtására, és a mentesség hosszú távú fenntartására.

E

Felhasznált vegyszerek / eszközök

Permetezőszerek: Tetracip, Biopren 6EC, Tathrin EC, Mythic, Fendona.
Hidegködhöz használt irtószerek: Pyregreen, Bombex perm 25CS
Csótányirtó gélek: Advion csótányirtó, Goliath gél, Magnum gél
Füstképző termékek: Fumigol füstpatron, Fumicyp füsttabletta
A fertőzöttség meghatározására: Monitoring csótánycsapda, csótánykiűző aeroszol (Flush out)

E

Környezetünkben élő fajok

Német csótány (Blattella germanica)
Eredete az afrikai nagy tavak környéke.
Megjelenése: 410-15 mm-es testhossz (imágók), szalmasárga-világosbarna szín, a nyakpajzson két hosszanti fekete sáv (amely a lárvákon végighúzódik a 3 torszelvényen és a sötétbarna potrohba fut)

Konyhai csótány (Blatta orientalis)
Eredete: Észak-Afrika
Megjelenése: 20-24 mm-es testhossz (imágók), sötétbarna-fekete szín, fekete nyakpajzs, a lárvák vörösbarna színűek, ugyanolyan nyakpajzzsal

Amerikai csótány (Periplaneta americana)
Hazánkban ez a csótányfaj kifejezetten ritkának számít.
Eredet: Szubszaharai Afrika
Megjelenése: 28-44 mm-es testhossz (imágók), mahagóni barna szín, jellegzetes mintázattal a nyakpajzson, a lárvák vörösbarna színűek

E

Életmódjuk

Erősen lapított testű, ovális körvonalú rovarok. Testalkatuk alkalmas arra, hogy nappal szűk hézagokba, rejtekhelyekre húzódjanak. A fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak.
Szárnyuk (különösen a nőstényeknek) gyakran csökevényes. Korlátozott repülőképességüket nem használják eléggé ki.
Lapított, háromszög alakú fejük szabadon mozgatható. A fej két oldalán meglehetősen nagy, összetett szemek találhatók, amelyek felbontóképessége csekély, inkább csak a sötétben való tájékozódásra szolgál. A szemek között, a homlokon erednek a test hosszát rendszerint elérő, vékony, serteszerű csápok. Táplálékukat a csápokon levő szaglószerveik segítségével találják meg. A lábak egyszerű, hosszú járólábak. Kitűnően másznak, fürgék, fordulékonyak és gyorsak.
Rágó szájszerveik vannak, mindenevők. Potrohukon illat-, bűz- és egyéb mirigyek találhatók. Petéiket petetokban helyezik el.
Aktivitási idejük alatt állandóan táplálék után kutatnak, ilyenkor igen nyugtalanok, egy-egy helyen csak rövid időt töltenek, táplálkozásukat gyakran megszakítják. Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig is életben maradnak. Folyadékigényük igen nagy, a szomjazást nehezen viselik el, víz hiányában napok alatt elpusztulnak.
Melegigényesek, a 25-30°C hőmérsékletű helyeket kedvelik.
Helyiségben a német csótány mindenhol előfordulhat, de főleg a magasabb helyeken tartózkodik, a másik két faj viszont inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, csatornákban tartózkodik.
Terjedésük döntően passzív módon történik, amikor a csótány, vagy annak petetokja élelmiszerrel és azok csomagolóanyagával kerül be a helyiségekbe. Az épületen belül a csővezetékek mentén, a szerelőszintek között, függőleges irányban aktívan is terjedhetnek.
A táv- és központi fűtés, illetve az állandó meleg igen kedvező feltételeket teremt elszaporodásukhoz. Rejtett életmódjuk miatt előfordulásukról csak akkor szerzünk tudomást, ha éjszaka a vizes helyiségekben (pl. konyhában, fürdőszobában, WC-ben) felkapcsoljuk a villanyt, illetve rejtekhelyükön megzavarjuk a csótányokat.

E

Szaporodása

Német csótány (Blattella germanica)
6 lárvaállapot a tipikus, de a vedlések száma variábilis (egy vagy két vedléssel több lehet – sérülések és környezeti körülmények miatt)
a teljes lárvális életszakasz optimális körülmények között 6-8 hétig tart.
Az adultok élettartama laborban kb. 130 (hímek), illetve 150 nap (nőstények).
A nőstény párzás(oka)t követően, kb. 1 hetes korában képzi első petetokját, amelyet átlagosan további 6 követ, 3 heti rendszerességgel.
Petetokja 8 mm hosszú, 3 mm „magas”, 2 mm széles, kezdetben világos (fehér, rózsaszín, majd v.barna), éretten gesztenyebarna (fényes), átlagosan 30-40 pete fejlődik benne.
Ezt a petetokot a nőstény a lárvák kikeléséig a testén hordozza (pár órával a lárvák kikelése előtt teszi le).
A hímekhez képest a nőstények szárnya túlnyúlik a potrohon, ezzel védi a petetokot.

Konyhai csótány (Blatta orientalis)
7 lárvaállapot a tipikus, de a vedlések száma variábilis (10-ig) a teljes lárvális életszakasz 0,5-1 évig tart. Az adultok élettartama: 34-180 nap (meleg, ill. hűvösebb környezetben)
Párzás(oka)t követően a nőstény, kb. 2 hetes korában képzi első petetokját, amelyet további 5-10 követ, 10 napi rendszerességgel.
Petetokja 10 mm hosszú, 5 mm „magas”, 3 mm széles, kezdetben világos (fehér, rózsaszín, majd v.barna), éretten sötétbarna, 16 pete fejlődik benne 40-80 napig .
Konyhai csótánynál a petetok csak a megképzéséig (24 óra) látható a nőstény testén.
Hímeknél a szárny kicsit túlnyúlik a potrohon, nőstényeknek csökevényes.

Amerikai csótány (Periplaneta americana)

A vedlések száma (6-14-ig), teljes lárvális életszakasz 0,5-1 évig tart, az adultok élettartama további kb. 400 nap.
A nőstény párzást követően kb. 3-7 nappal képezi az első petetokot, amelyet további kb. 10 követ, havi rendszerességgel,
ez a petetok 8 mm hosszú, 5 mm „magas”, 3 mm széles, kezdetben világos (fehér, rózsaszín, majd v.barna), éretten fekete.
Amerikai csótánynál is csak a megképzéséig látható a nőstény testén a petetok, amiben 14-16 pete fejlődik és az inkubációs idő 6-8 hét.
A hímek szárnya a potrohnál jóval rövidebb (kb. feléig ér,) nőstényeknél a szárny kicsit rövidebb, mint a potroh.