+36 20 217 22 24 info@rovar-x.hu

Bolha

E

Védekezés / Irtási módszerek

VEGYI MÓDSZEREK

Porozás
A hatóanyagot finomszemcséjű vivőanyagra (kaolin, talkum) viszik fel. Ált. ott célszerű használni, ahol a felület benedvesítése (permetezéssel) veszélyes v. káros.
Szakember kézi porozógéppel, porfúvó pumpával juttathatja ki a készítményeket a padlóra, kárpitozott bútorra, textíliára.

Permetezés
Kizárólag ízeltlábúak irtásra alkalmas módszer. A vízben higított permetezőszer érintőméregként fejti ki hatását. Szakember a munkaoldatot frissen készíti és permetezőgéppel juttatja ki. A szakemberek számára elérhető engedélyköteles rovarirtószer koncentrátumok az engedélyokirat és a szakember által megítélt dózisban kerülnek felhasználásra.
A rovarirtó készítmények megválasztása komoly szaktudást igényel, hogy a többféle hatásspektrum (taglózó hatás, elhúzódó hatás, kiűző hatás, csalogató hatás, fejlődés gátlás…stb.) milyen módon érvényesüljön.
A permetezés legfontosabb tulajdonsága a tartós méregmező létrehozása, ezt
Kizárólag azokon a felületeken kell létesíteni, ahol az adott ízeltlábú mozog, tartózkodik, pihen:
lakóhelyiségek, istállók, ólak padozata és falfelülete 1 m magasságig, a kárpitozott bútorok hátoldala

Hidegköd-képzés (hidegköd-képző formulációval)
Szabadban, repülő rovarok elpusztítására ill. zárt térben repülő és rejtett életmódú rovarok elpusztítására, és az utóbbiak rejtekhelyről történő kiűzésére alkalmazhatja szakember.
A formulációk ált. vízzel higítva, benzines v. elektromos porlasztást biztosító hidegköd-képző generátorral (esetleg finomporlasztású permetezővel) kerülnek kijuttatásra .
a szemcsék 90%-ának 20-50 μm átmérőjűnek kell lennie.
Előnye, hogy gyors és alapos hatású. Hátránya, hogy nincs hatástartóssága.

Füstképzés
Zárt térben (rejtett és repülő életmódú rovarok, raktári kártevők irtására) és szabadban (szúnyogriasztásra) alkalmazott módszer. Előnye, hogy használata egyszerű és gyorsan eredményre vezet, viszont tűzveszélyes és nincs hatástartóssága. Biológiai hatását tekintve átmenet az érintő-és légzésmérgek közt.
A formuláció szilárd anyagba impregnált, hőstabil hatóanyagot tartalmaz, amely hő hatására füstképződés közben szabadul fel. A füst fejlesztése égetéssel, izzítással v. kémiai úton történik.

E

Környezetünkben élő fajok

Magyarországon mintegy 80 fajuk él, ezek rendszerint fajspecifikusak. Rendszerezésük a fejükön és torukon lévő ún. fésűszerv (ctenidium) alapján történik
Közös jellemzőik: A 3. pár láb ugróláb, oldalirányú lapítottság, 2-4 mm hosszú, gesztenyebarna

E

Életmódjuk

Táplálkozására a szívás előtti hosszas keresés jellemző, a vér víztartalmát folyamatosan kiválasztja, a nőstény 2x annyi vért vesz fel, mint a hím. Jól tűrik az éhezést
Fő gazdáik a háziállatok, de embereken is szívhat vért. Szezonális bolhainvázió: júl.-szept. között, de
elsősorban passzív úton terjed, csak ott fordul elő, ahol a lárvák fejlődése zavartalan.

E

Szaporodása

A tojásérés csak vérszívás után indul meg, a nőstény 4-500 tojást hullat egyenként a földre, naponta 10-20 darabot, a tojásrakás kb. 1 hónapig tart. A tojások 4-5 nap alatt kelnek ki, 6-27 Celsius fokon.
A lárvák hernyószerűek, szőrösek, a talajon fejlődnek, szerves anyagokkal és az imágók által kiválasztott vércseppekkel, ürülékükkel táplálkoznak; fejlődésük kb. 14-45 nap, legkedvezőbb a 20 Celsius fok és a 70% nedvesség.
A lárva selyemgubót készít, bebábozódik (1 hét-1 év), a környezet anyagaiból (pl. homok, por) bábbölcsőt készít, rejtőzködés céljából. Az imágók szinkronkeléssel kelnek, mechanikus ingerre v. termikus „sokk” hatására.

E

Kártétele

Az ember vért is szívó bolhák ektoparazitának minősülnek.
Ártalmuk elsősorban abból ered, hogy a rovarok nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. A csípés helyén általában bőrelváltozás (urtica, papula) észlelhető, de kialakulhat gyulladás (dermatitis) is.
A testidegen fehérjékkel szemben az ember fokozatosan túlérzékennyé is válhat, de allergia az igen érzékeny egyének kivételével csak az ismételt csípések hatására fejlődik ki.
A viszketést követő vakarózás felsebzi a bőrt, így másodlagos fertőzés (pyoderma) keletkezhet, de előfordulhat mélyre ható gyulladásos folyamat (dermatitis purulenta), sőt szeptikus állapot is kialakulhat.
A viszketés és a vakarózás gátolja a pihenést, ennek következtében a nyugodt alvást, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okoz, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét.

E

Felhasznált vegyszerek / eszközök

Rovarirtó készítmények: Biopren 6 EC, Tetracip, Fendona 15 SC, Bombex Farumy
Hidegködhöz használt irtószerek: Pyregreen, Bombex perm 25CS
Füstképző termékek: Fumigol füstpatron, Fumicyp füsttabletta